Stop met grijpen naar de achterkant van het schap

Door Grete Remen op 21 april 2018, over deze onderwerpen: Economie

Grete Remen denkt aan een uitbreiding voor de lijst met producten die geen houdbaarheidsdatum nodig hebben. ‘Met het voedsel dat de Vlaming vaak onterecht weggooit, kunnen we meer dan 300.000 mensen voeden.’

De Vlaming gooit elk jaar meer dan 20 kg voedsel weg. Dat loopt voor alle Vlaamse consumenten samen op tot 168.000 ton voedsel. Een praktijk die het klimaat jaarlijks tussen de 466.000 en 673.000 ton co2 kost. Onze portemonnee ziet dan weer 564 miljoen euro aan voedsel letterlijk weggegooid worden. Nochtans kunnen we met al dat voedsel tot 381.000 mensen voeden.

De houdbaarheidsdatum op de verpakking heeft een enorme invloed op het wangedrag van de Vlaming. Een op de vijf Vlamingen kent het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ niet. Producten met een THT-datum zijn nochtans veel langer bruikbaar dan de aangegeven datum. Alleen de smaak, geur, of textuur kunnen veranderd zijn. In Nederland wil men daarom de ‘ten minste houdbaar tot’-datum schrappen voor producten die zeer lang houdbaar zijn. Een dergelijke uitsluiting bestaat al voor: suiker, azijn, keukenzout, snoep en dranken met een alcoholpercentage van 10 procent of meer. Zo wil men de voedselverspilling aanpakken. Het niet vermelden van de THT-datum zou, volgens een recent onderzoek aan de universiteit van Wageningen, leiden tot 12% minder weggegooid voedsel. Wanneer de term 'lang houdbaar' op het etiket wordt gebruikt, verdwijnt 31% van het voedsel minder snel in de vuilnisbak. Een wijziging van deze wetgeving moet wel op Europees niveau gebeuren.

Grete Remen vroeg in de commissie Landbouw op 18/04 bevoegd minister Schauvliege naar haar visie t.o.v. het Nederlandse voorstel en haar aanpak van de  bovenmatige voedselverspilling bij de Vlaming. Nederland heeft immers de boodschap wel begrepen. Ook de cijfers in Vlaanderen vragen een versnelde en doelgerichte aanpak.

Per slot van rekening blijkt uit een recente studie van de Vlaamse overheid dat 11% van de weggegooide, ongeopende voedselverpakkingen een THT-datum heeft die niet overschreden is. Bij een nog correcte TGT-datum is dat zelfs 14%. Een onnodige verspilling van 25%. Tel daarbij de 23% ongeopende verpakkingen met een overschreden THT-datum, producten die vaak nog veel langer bruikbaar zijn, en dan zien we dat 48% van de ongeopende verpakkingen nog steeds geschikt is voor consumptie. Een frappant cijfer.

De consument moet leren om duurzaam aan te kopen én te consumeren. Grete Remen denkt hierbij aan streek – en seizoensgebonden producten. Ook korte keten initiatieven kunnen een groot verschil maken. Belangrijk is echter dat we strikter toezien op het first in, first out (fifo-) principe. Grijpen naar de achterkant van het schap werkt voedselverspilling in de hand, met alle gevolgen voor het klimaat en uw portemonnee van dien (zie bovenstaande). De consument moet daarom dwingender gesensibiliseerd worden.

Minister Schauvliege zegt niet meteen ‘neen’ tegen het Nederlandse voorstel, maar wil verdere studies en de acties van andere beleidsniveaus afwachten. Ook een bijsturing van de lopende acties kan volgens de minister pas plaatsvinden na een verdicht van de nodige studies.

Grete Remen, zelf voedingsfabrikant, is echter van mening dat Vlaanderen een Europese koploper kan worden in het bestrijden van voedselverlies door nu  reeds een verdere sensibilisering door te voeren en tegelijkertijd samen met Nederland de druk op Europa te verhogen. ‘Een bijsturing van de THT-datum moet op de Europese agenda geplaatst worden.’ Natuurlijk speelt ook de voedselveiligheid hierbij een rol. Die moet altijd prioritair zijn, maar ze mag niet gebruikt worden om een noodzakelijke modernisering in de weg te staan.

Grete Remen – CEO Damhert Nutrition en Vlaams volksvertegenwoordiger voor N-VA

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is