Schaf voorrang van rechts af

Door Grete Remen op 21 december 2017, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen

 

In het verkeer gelden regels. De verscheidenheid aan verbodsregels, gebodsregels, veiligheidsvoorschriften en gedragsregels zijn voor iedere weggebruiker hetzelfde. Nogal logisch, stel je even voor: jij rijdt met een rode wagen en mag 100 km/u rijden in de bebouwde kom terwijl je buurvrouw met de witte wagen zich aan de strikte 50 km/u moet houden. Door de kleur van je auto ziet de overheid je gedrag door de vingers. Noem het gerust oneerlijke spelregels.

Europa heeft Uber  op hun vingers getikt. Uber was tot voor kort vrijgesteld van allerlei verplichtingen. Zo kan een Uber-rit tot 47% goedkoper zijn dan een gewone taxi.  Zoals bij veel onlineplatformen worden belastingen, sociale lasten en verzekeringen hier niet betaald. Heeft u al bedacht wat je met het bespaarde geld zou doen, mocht ook jij niet verplicht zijn deze te betalen? De opbrengst van de Warmste Week zou meteen vertienvoudigen, als het daarbij blijft. Vergeet dan wel meteen je betaald verlof en minimumloon. Ook daar houden Uber en aanverwanten geen rekening mee.

Die ongelijkheid maakt het leven van heel wat eerlijke ondernemers zuur. Tijd dus om verder te gaan op het elan van de afgelopen dagen en een brede set van waterdichte regels uit te rollen. Europa kan zich niet veroorloven om na het kerstreces opnieuw een heuse winterslaap te maken. Creëer een gelijk speelveld. Momenteel dwingt men ondernemers Monopoly te spelen op het spelbord van Mens Erger Je Niet.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is