Leer(rijk) uit ervaring

Door Grete Remen op 19 augustus 2016, over deze onderwerpen: arbeidsmarkt, match arbeidsmarkt-onderwijs

VDAB, samen sterk voor werk. Als Vlaams volksvertegenwoordiger én werkgever van een honderdtal werknemers, heb ik gedurende drie dagen gemerkt dat VDAB echt gaat voor een passende dienstverlening naar werk voor iedereen. Sterk, (co-)creatief, verbindend en dynamisch.

 

Tijdens mijn tweede stagedag bij de VDAB hebben we eerst in de werkwinkel van Hasselt de handen uit de mouwen gestoken. Letterlijk, want ik werd er direct voor de leeuwen gegooid. Samen met een bemiddelaar woonde ik een interessant intakegesprek met een werkzoekende-klant bij.

 

De zoektocht naar werk verloopt voor iedereen anders. Moeizaam voor velen, maar het kan ook vaak verrassend snel gaan. Daarom is er een specifieke dienstverlening bij de VDAB, zeg maar maatwerk die voldoet aan specifieke eisen. Deze dienstverlening heb ik van nabij mogen opvolgen.

 

Daarna volgde een kennismaking met de Servicelijn. Daar werden gesprekken met klanten, werkgevers en werknemers gevoerd. Zeker interessant om eens te horen. Ook weer heel opvallend hoe professioneel en vlot de vragen werden beantwoord en de klanten tevreden de hoorn terug inhaakte.

 

Vervolgens kreeg ik nog een uitgebreide infosessie bij de dienst ‘Gespecialiseerde screening’. Zij bieden een gespecialiseerde service voor klanten en werkzoekenden met een arbeidsperking. Ik vind het zeer mooi hoe de onderkant van de arbeidsmarkt met hart en ziel benaderd wordt, gezien de groep kwetsbare werkzoekenden steeds maar toeneemt. Als afsluiter mocht ik mee een IBO contract (individueel beroepsopleiding) opstellen in aanwezigheid van een werkgever.

 

Op mijn laatste stagedag ben ik letterlijk aan de slag gegaan in de competentiecentra van de VDAB Genk en Bilzen. Na een warme onthaal van enkele medewerkers werden we klaargestoomd voor alweer een boeiende dag. Dit keer zijn we gestart met een voorstelling over het opleidingsaanbod met extra aandacht voor de zorg. Opvallend hoeveel cursisten zich jaarlijks inschrijven voor een opleiding in de zorgsector, uiteraard na grondige screening van gespecialiseerde bemiddelaars. Het is dan ook een knelpuntberoep. Daarna volgde een infosessie ‘apothekersassistent’. Dat is een beknopte, maar intense opleiding van een jaar.

 

Aangekomen in het opleidingscentrum in Bilzen voor transport en logistiek werden we onmiddellijk aan het werk gezet. Ik kreeg zelf een opleiding bus- en vrachtwagenchauffeur. Ik mocht direct achter het stuur kruipen en mijn eerste ritten onder begeleiding aanvangen. Zweet over mijn rug. Wat een ervaring en mijn respect voor vrachtwagenchauffeur is enorm gegroeid!

 

Het waren drie boeiende en leerrijke dagen. Bedankt aan alle enthousiaste medewerkers van VDAB. Zowel in Brussel, Hasselt, Genk als Bilzen ben ik zeer goed ontvangen. Voor herhaling vatbaar.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is