Kleine klusjes voor een ander doe ik gratis

Door Grete Remen op 1 december 2017, over deze onderwerpen: arbeidsmarkt, Economie, KMO-beleid, Ondernemen

De veelbesproken maatregel om onbelast bij te verdienen is hot news deze week. Terecht ook, er is geen maatschappelijk draagvlak voor. Ondernemers, zelfstandigen en werkgevers reageren verontwaardigd, zelfs boos. Het paradepaardje van de Open VLD toont mooi in een vitrinekast, maar ondermijnt alles waar ondernemen voor staat. Echter frustraties en boze uitspattingen zullen de wereld niet veranderen. Ze dragen  wel bij tot het publieke debat. En net dat moet in deze zaak voor de eerste keer eens deftig gevoerd worden. De impact is té groot om het gewoon te laten passeren.

Deze week nog deed de uitbaatster van een buurtwinkel een emotionele oproep in de krant: ‘ik heb jullie hulp nodig om mijn winkel te redden’. De noodkreet was haar laatste redmiddel. Haar winkel staat op de rand van het faillissement. Nochtans raapte ze drie jaar geleden haar laatste spaarcenten bijeen om het pand te kopen. Een mooie toekomst lachte haar toe, maar hinderwerken en de toegenomen concurrentie van grote spelers dreigen haar nu de das om te doen. Toch blijft deze dame zonder fout haar belastingen, btw en RSZ betalen. Een fiscaal hulpmiddel zit er voor haar en vele zelfstandigen dan ook niet in. Zou ze misschien haar zaak een extra dag moeten sluiten om te babysitten op kinderen uit de buurt? Elke ondernemer weet wel beter.

‘Onbelast bijverdienen’. De woorden rollen van de tong en staan mooi op papier. Veel extra aandacht heeft dit liberale, populistische gedachtengoed niet gekregen. Men schaart zich achter het feit dat het zou gaan om piepkleine werkjes die we voor elkaar kunnen doen, om zo het ondernemerschap te stimuleren. Elke dag sijpelt de werkelijke impact van dit systeem meer en meer door. Het systeem is onfair omdat onze zelfstandige ondernemers hun medewerkers tewerk stellen en daarvoor sociale lasten betalen. Die werknemers zouden hun werkgevers nu oneerlijk kunnen beconcurreren. Stel je maar eens voor dat een werknemer van je bouwbedrijf 4/5 gaat werken, maar op de 5e dag wel onbelast gaat bijklussen voor de aannemer die jou te duur vond. Verder is de maatregel ook onrealistisch omdat ondernemerschap wel meer betekent dan een kleine sprong te wagen. Nee, dat is alles in de weegschaal leggen, je gezondheid, je vrije tijd, je spaargeld en toekomstig kapitaal.

Nu Kerstmis stilaan dichterbij komt, moeten we allemaal eens nadenken hoe we onze ondernemers een hart onder de riem kunnen steken. Hun eindejaarsperiode zou er veel kleurrijker uitzien als we hen structureel steunen, koesteren en zelfs beschermen. Ja, ik durf gerust dat woord in de mond te nemen. Ik blijf benadrukken dat het cement van ons sociaal en economisch weefsel niet mag eroderen maar verstevigd moet worden. Zelfstandigen in armoede blijven angstvallig onder de radar. Structurele armoedecijfers van zelfstandigen prijken steevast op 15%. Ondanks alles blijven ze doorwerken met een smile op hun gezicht om hun klanten de beste service en kwaliteit aan te bieden. Ze zijn dan ook een trots volkje.

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat onbelast bijverdienen een draak van een maatregel is. Ik hoop oprecht dat de regering nog deze legislatuur een actie voor zelfstandigen in nood kan registeren voor de Warmste Week. Ondertussen kunnen wij al beginnen met een bezoek aan de buurtwinkel van een zeer fiere dame. Te ver weg? Ook bij u in de buurt kunt u een kleine zelfstandige helpen. Gun elkaar een warme kerst en een (financieel) gezond nieuwjaar.

Tot slot een kleine bedenking: wanneer is de verwachting ontstaan dat we voor alle kleine klusjes betaald moeten worden? Kunnen we echt niets meer oprecht en gratis doen? Slaagt alleen Studio Brussel erin om ons gratis in te zetten voor anderen? Ik weiger dat te geloven. Ik geloof in een veilig, welvarend en solidair Vlaanderen.

Henri Ford zijn beroemde quote is hier op z’n plaats, ‘a business that only makes money is a poor business’

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is