Ik kies zelf wanneer ik ga shoppen

Door Grete Remen op 24 november 2017, over deze onderwerpen: e-commerce, Economie, Handelsvestigingsbeleid, KMO-beleid, Ondernemen, Oneerlijke handelspraktijken

Lang niet iedereen is blij met Black Friday. Tegenstanders vertalen de dag letterlijk en dus is het voor hen vandaag zwarte vrijdag. Het maakt onze economie uiteindelijk kapot, stelt politica en zakenvrouw Grete Remen uit Beringen. Vooral zelfstandige ondernemers hebben het er moeilijk mee. Consumenten verwachten grote kortingen, maar die zijn voor kleinere zaken die niet tot een keten behoren vaak niet haalbaar. Zij moeten het eerder hebben van hun service of kwaliteit.

Een zwarte dag voor onze economie en lokale handelaars. Zo valt Black Friday het best te omschrijven. De massale kortingen waarmee webwinkels en grote ketens vandaag pronkten, zorgden opnieuw voor een ongeziene stormloop. Een stormloop die nog het hele weekend zal aanhouden. De druk om te kopen doet ons even vergeten dat we in een winkelstraat lopen die voor de helft leegstaat. De praktisch gratis producten bergen onze zorgen voor een betaalbare oude dag even op. Hebzucht heeft het momenteel voor het zeggen.

Toch staan weinigen stil bij het systeem dat achter de massale kortingen en gratis producten schuilt. Het concept heeft de laatste jaren in een razend tempo de Atlantische Oceaan overgestoken en uiteindelijk zijn ook wij er voor gezwicht. We verwachten goedkope producten, onmiddellijk beschikbaar en gratis geleverd. Zo gaat dat toch overal?

Neen, slechts enkelen profiteren van de hebzucht die zij gecreëerd hebben. De marges waarmee o.a. Amazon.com zijn producten verkoopt, zijn voor onze handelaars onhoudbaar. De koerierdiensten die deze gedumpte producten leveren, blokkeren onze wegen en ons geld vloeit steeds sneller naar het buitenland. Zelfs een faire bijdrage is voor deze giganten een brug te ver.

Jeff Bezos, de man achter Amazon.com, mag nochtans niet klagen. Black Friday duwde zijn aandelen 2% de hoogte in. De miljoenen muisklikken vandaag maakten hem de man van 100 miljard. Een vermogen van 100 miljard dollar. Slechts één persoon deed hem dat voor. Ondertussen legt zijn personeel in Duitsland het werk stil. Ze pikken het lage loon en de hoge werkdruk niet meer. In heel Europa weigeren zelfstandigen mee te doen met de uitholling van de economie en bij ons waarschuwen ondernemers voor de groeiende structurele leegstand. Het zijn de voorbodes van de shock die onze welvaarstaat door elkaar zal schudden.

Ons verdienmodel wordt bedreigd. Zij die er het meest aan bijdragen, dreigen de eerste slachtoffers te worden. We moeten nu ingrijpen. Ik herhaal mijn oproep voor politieke moed om deze immense taak te vervullen. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is