Grete Remen zet schouders onder Cycling Talent Academy

Door Grete Remen op 1 april 2016, over deze onderwerpen: arbeidsmarkt, Limburg, match arbeidsmarkt-onderwijs

Twee dagen voordat de officiële Ronde van Vlaanderen wordt gereden, wordt in Beringen de Bikeville incubator en de windtunnel van Flanders Bike Valley officieel ingehuldigd. Speciale aandacht gaat naar de Cycling Talent Academy, dat alle kansen geeft aan jongeren uit het Bijzonder Secundair Onderwijs.

Met tal van toespraken en een panelgesprek wordt de windtunnel de Bikeville incubator feestelijk ingehuldigd. Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, tekent present, evenals grote wielernamen als Tim Wellens. Toch is Flanders Bike Valley zoveel meer dan wielrennen alleen. Voorzitter Marc Hufkens heeft de bijzondere ambitie om met VZW ‘Cycling Talent Academy’ jongeren uit het Bijzonder Secundair Onderwijs de best mogelijke arbeidskansen te geven.

Bijzondere Talent Academy

De doelstelling is om bij leerlingen uit het BuSO talent te spotten en te coachen, zowel op vlak van wielrennen als op professioneel vlak. Voorzitter van Flanders Bike Valley, Marc Hufkens, kwam op dit idee nadat Grete Remen de kloof tussen de arbeidsmarkt en de BuSO-jongeren onder de aandacht bracht. Daaruit bleek dat bijna de helft van de BuSO-afgestudeerden na een jaar nog steeds geen werk hebben.

Inclusief ondernemen en kansen geven aan deze jongeren zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. In deze war on talent hebben immers ieders talent nodig. Daarom is het heel belangrijk om te focussen op de competenties van deze jongeren, in plaats van op hun gebreken. Inclusieve bedrijven die daadwerkelijk deze jongeren alle kansen geven, Creëren zo een serieuze voorsprong.

Grete Remen wordt meter van het project. Ze is dan ook nauw verbonden met deze thematiek. Ze heeft zelf een dochter die studeert aan het Bijzonder Secundair Onderwijs, ze stelt enkele personen met een arbeidshandicap te werk in haar bedrijf Damhert Nutrition en als politica wilt ze deze problematiek beleidsmatig aanpakken. Fons Leroy, topman VDAB, wordt peter van de vzw. De VDAB heeft zich geëngageerd om de mogelijkheden zoals IBO (Individuele Beroepsopleiding) en GIBO (gespecialiseerde Individuele Beroepsopleiding) maximaal in te zetten om deze doelstellingen te bereiken. Zo kunnen deze jongeren maximaal de kans krijgen om werkervaring (Ervaring werkt) op te doen op de werkvloer. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is